Jól teszed, ha a fehérjét is fehérjével eszed?

2019. január 31.

Jól teszed, ha a fehérjét is fehérjével eszed?

Azt talán mindenki tudja, hogy a fehérjéket testünk építőköveinek is szokás hívni, éppen ezért joggal hihetjük azt, hogy a fehérjebevitelt nem is lehet túlzásba vinni.

Ez azonban egyáltalán nem igaz!

Egy ideális, egészséges táplálkozás esetén, a kiegyensúlyozott diétában az energiabevitelünk csupán 20%-a fedeződik a fehérjékből, és ez a mennyiség már elegendő egy fitt testalkat megőrzéséhez.

Ha nem százalékosan, hanem a testtömegünk alapján számolunk, akkor ez a következőképpen néz ki: Egy átlagos egészségmegőrző étrendben már 1-1,2 gramm/testtömeg kg lefedi ezt, de egy aktívan sportolónak sincs nagyobb szüksége 2gramm/testtömeg kg-nál.

Mi történik, ha ennél lényegesen több fehérje jut a szervezetünkbe? Tudományosan bizonyított, hogy 3 gramm/testtömeg kg felett már egyértelmű vesekárosító hatásról beszélhetünk, hiszen a fehérje bomlástermékei a vesén keresztül ürülnek. Ezen felül megnő a szív-érrendszeri betegségek, vagy a köszvény esélye is. Emellett ne felejtsük el, ha túl nagy arányban fedezzük a fehérjékből, különösen az állati fehérjékből a bevitelünket, akkor következményesen csökkenni fog aminőségi szénhidrátoknak, a rostoknak a bevitele is, így duplán tapasztalhatunk emésztési panaszokat, puffadást.

Mit tegyünk, ha ennek fényében szeretnénk egészségesen enni, úgy, hogy tekintettel vagyunk a fittségünk megőrzésére is? Fogyasszunk minden főétkezésnél állati eredetű fehérjét, de párosítsuk elegendő energiát biztosító gabonával, köretekkel, zöldséggel-gyümölccsel, tehát megfelelő szénhidráttal, és ügyeljünk a zsírszegénységre is.

Ha pedig a környezetünkre is szeretnénk vigyázni, kezdjünk el kicsit jobban ismerkedni a növényi fehérjeforrásokkal is, de ezt már egy következő bejegyzésben fogom kifejteni, ha ti is szeretnétek ????